Att tänka på när du vill starta enskild firma

Vad du behöver tänka på när du vill starta enskild firma

Att tänka på när du vill starta enskild firma

Idag går vi på BQ Redovisning in mer detaljerat på vad det faktiskt innebär att starta enskild firma och samtidigt vara enskild näringsidkare. Många väljer att starta enskild firma när de bestämmer sig för att bli företagare. Enskild firma är den mest populära företagsformen idag och anses bland många vara den enklaste att starta. Därför är det viktigt att ha koll på vad som gäller!

 

 

Ett ekonomiskt personligt ansvar

Att starta enskild firma kan passa dig som vill starta ett mindre bolag på egen hand. Bestämmer du dig för detta kommer du inte att ha något organisationsnummer utan använder istället ditt egna personnummer. Detta har sina fördelar och nackdelar. Rent juridiskt, så är den som driver firman ansvarig för skulder och avtal som ska hållas. Här skiljer det sig från aktiebolag och är en utav de avgörande delarna till att folk väljer att starta aktiebolag.

 

Anledningen till detta är att i det senare så anses bolaget vara den juridiska personen. Om du istället driver enskild firma så är du skyldig med dina egna privata medel och tillgångar att betala eventuella skulder. Trots detta är det så klart alltid viktigt att hålla isär företagets och din egna ekonomi.

 

I och med att du som företagare och firmans ekonomi inte har någon skiljelinje emellan, kan detta innebära vissa risker och en utav anledningarna till att större företag eller de verksamheterna med större risk väljer att driva ett aktiebolag istället.

 

 

Fördelar med att starta enskild firma

 

Som vi var inne på tidigare så finns det goda fördelar med att driva denna företagsform jämfört med ett aktiebolag. Låt oss därför titta närmre på dessa:

 

Hantera större underskott på ett enklare sätt

Skulle du med ett aktiebolag stå inför stora underskott kan du och ditt bolag behöva begära konkurs eller likvidation tack vare att en stor del av kapitalet i företaget redan kan ha förbrukats. Det här reglerna gäller inte för enskild firma. Istället kan ett underskott vara hur stort som helst utan att behöver lägga ner din verksamhet.

 

Räntefördelning och högre ränta

Du kan få en del av inkomsten att bli beskattad som kapitalinkomst som är upp till 30 procent av total skatt. Vid räntefördelning får du räkna med en klar högre ränta och schablonmässig sådan vilket är i korrelation med statslåneräntan.

 

Du slipper offentlig redovisning

Driver du ett aktiebolag så krävs det att du alltid, helt offentligt, delar med dig av din och bolagets årsredovisning. Detta innebär så klart risk, då kunder och konkurrenter har tillgång till dina affärsdetaljer. Det här är i grunden information som ingen vill dela med sig av.

 

Med enskild firma däremot, så slipper du detta helt och hållet och har inga skyldigheter att dela med dig av verksamhetens årsredovisning.

 

Andra nyttor för dig som blir företagare för första gång:

 

Krävs mindre pengar i början

Kostnader för att starta enskild firma är förhållandevis låga jämfört med att starta ett aktiebolag som kostar hela 50 000 kr. Du har alltså en lägre ribba för att komma igång och behöver inte satsa så stora pengar i början.

 

Stöd för dig som vill anställa

Från och med januari 2018 får du som anställer som enskild näringsidkare en rabatt på arbetsgivaravgiften av Skatteverket. Kraven är att anställningen varar mer än 3 månader och är på en halvtidstjänst eller mer. Rabatten gäller för den första anställda i upp till 12 månader och sänker arbetsgivaravgiften från ca 30% till 10%. Detta är självklart positivt och kan göra en stor skillnad när den enskilda firman växer.

 

 

Detta var lite kort info om att starta enskild firma och vilka fördelar du kommer att uppleva om du väljer denna företagsform. Läs mer om hur vi kan hjälpa dig starta eget här.