3 saker att tänka på när man startar ett aktiebolag

Att tänka på när du vill starta aktiebolag

3 saker att tänka på när man startar ett aktiebolag

Den rättsliga processen och registreringen som krävs för att starta ett svenskt aktiebolag i Sverige är en enkel lek jämfört med andra länder. Det är billigt och tar oftast inte så lång tid i och med att svenska myndigheter i regel jobbar fördelaktigt för de som vill starta företag. Innan du får formar ditt egna aktiebolag, är det ett par nyckelpunkter du bör ha i åtanke. Du behöver så klart tänka ut ett bra namn på ditt bolag, och när du väl kommit igång hur du hanterar bokföring och beskattning. Dessutom om du verkligen har tänkt på rätt bolagsform, alltså om det ska vara ett aktiebolag, enskild firma eller en annan bolagsform.

 

Företagsnamn

Företagsnamnet sätter tonen för din verksamhet. Mer ofta än inte är namnet det första intrycket vi har av ett företag, som kanske visas i internet sökresultat när vi letar efter en viss tjänst eller produkt. Antingen så ser du en skyltning utanför en butik eller kontor, eller så har någon berättat för dig om ett företag genom ”word of mouth”. Ett annat exempel kan vara att du tagit emot reklam via post eller e-post. Första intrycket spelar verkligen roll här, så se till att välja ett namn som verkligen talar till målgruppen och marknaden som du ska sälja inom.

 

Redovisning

Många som startar aktiebolag beslutar att utse en revisor eller redovisningsbyrå för att hjälpa dem med sin bokföring och beskattning. När du utser en revisor kanske du vill överväga att välja ett företag som specialiserat sig på entreprenörsmarknaden eftersom de kommer att ha erfarenhet av att hantera vanliga problem som kan uppstå. Bor du i huvudstaden och har din verksamhet där kan en redovisningsbyrå i stockholm vara aktuellt.

 

Aktiebolag eller enskild firma?

Den typ av företag du väljer att registrera dig kommer att påverka vinstutdelning och ditt personliga ansvar vid eventuella skulder. De två mest populära företagsstrukturer i Sverige idag är aktiebolag och enskild firma. Ett aktiebolag blir införlivat med ett startkapital; medans en enskild firma inte kräver ett kapital på samma vis utan mer en registreringskostnad som inte är lika betydande.

 

Starta aktiebolag

För de flesta människor som sätter upp en verksamhet som de räknar med att livnära sig på, är ett aktiebolag det mest lämpliga och populära valet i vårt land idag. Detta eftersom du kan dela in bolaget i massor av ”delar” eller ”aktier”. Detta gör det möjligt för dig att ”deläga” bolaget med affärspartners eller sälja aktier till andra personer genom avkastning för investeringar.

 

Varje aktieägare har rätt att ta en del av sin vinst i förhållande till sin andel av ägandet. Det innebär också att varje ägare är ansvarig för att bidra till det nominella värdet av deras aktier, om till exempel företags skulle stå med skulder de inte kan betala.

 

Enskild firma

Denna struktur används i allmänhet av mindre verksamheter som är i uppstartsfasen eller de verksamheter som inte inbringar så mycket pengar. Det finns inga aktier eller aktieägare, så bolaget är inte uppdelat i aktier och säljs inte till andra personer.

 

Detta var bara tre av många viktiga punkter att tänka på när man startar ett aktiebolag.